Drag chain - "láncos kutya"

Amikor először megláttam felcsillant a szemem. Örök probléma csorgás közben bizonyos helyzetekben, hogy túl nagy sebességű a folyó és rajta a kajak. Amikor a domolykók az ágak alatt megbújva várják, kövek mögött, visszaforgókban, lelassult vízben, árnyékban, nap határán, hogy valami pottyanjon, ússzon, megjelenjen. Gyorsan rárobban, robbanna, ha nem lenne túl gyors az a fránya körforgó,  hármas Mepps, vagy bármi, színtől szagtól független, mert nincs idő válogatni, enni kell. De gyors mert a víz viszi a kajakot, hiába próbálja a testével is visszatartani a horgász a csalit, jobb esetben kis koppanás, de lehet csak csillanás, csobbanás és lemarad. Hát ha lenne fék, ami kicsit lassítja a hajót, a mozgást, ez a probléma is kipipálva. 


A folytatáshoz katt a címre

Szóval drag chain. Láncot vontatni a mederbe, ami nem akad.  Pórázon, a könnyű kezelhetőség, felemelés, leengedés érdekében. Ilyen kell nekem. S talán az irányt is tartja kicsit, nem szalasztok el ígéretes helyeket, mert túl távol, vagy túl közel, mert forgásban, vagy épp menekülni kell a belógó ágak alól. 
Vásárlás. Lánc, lehetőleg súlyos. Póráz, lehetőleg hosszú. Zsugorcső, nem volt elképzelés, csak kapjak valahol.
Eredmény. A zsugorcső, amit végül villamossági boltban kaptam, drágán, túl vastagnak bizonyult. A lánc szinte elvesztette rugalmasságát. (Fegyvernek kitűnő az eszköz.) Nem baj, próba. A leghosszabb póráz nyolc méteres volt a boltban, ezt választottam. Sikerült úgy felszerelnem az egészet a kajakra, hogy fel tudtam húzni, és visszaengedni is könnyedén magam mellől a "kutyát". Első meglepetés, a lánc nem ér le mindenhol. Tudom, hogy vannak mély részek a Dráván főleg kövezések mellett, de erre nem voltam felkészülve. A hajón veszítek ugyan egy másfél métert, de mégis. Szerencsére van ahol találkozik az aljzattal. Nem akad. Gyors vízben irányba tart, fordítani nem nagyon, de ez elég. Talán lehetne rövidebb a lánc, könnyebb az egész, néha szinte megállok, de még jó is. Evezni lehet vele, akkor könnyen odébb mozdul. Jó találmány, okos szerkezet. Próbálom még, míg ki nem dolgozom a lehető leget.

 

Megjegyzések

Korvin ST üzenete…
Szia Gyuri.
Miért kell a zsugorcső rá? Laikusként azt gondolnám, hogy a sima lánc döglött kígyóként jobban fogna a mederben.. Vagy túl jól is?
Más: Nem lehet, hogy fejjel lefelé van a kormányod felszerelve? Olyan furán fekszik az a két bowden..
Üdv,
T
Korvin ST üzenete…
Ezt nézd meg: Tarpon 140 rudder installation.

Milyen vastag és hosszú a lánc? Hány kilós?
Tóth Gyuri üzenete…
A kormány gyári felszerelés, azzal vettem.
Az elakadás miatt jobb ha van, folyómederben, de vékonyabb kell mindenképpen. Kb. fél méter, és még nem mértem, de le fogom.
Tóth Gyuri üzenete…
Megnézem a kormányt mégis, lehet, hogy igazad lesz. Ki is próbálom majd, de tényleg így kaptam.
Tóth Gyuri üzenete…
Igazad lett, bár nem próbáltam, de szemmel láthatóan jobb. Választ kaptam egy-két furcsa kopásra, és én birka közben nem gondoltam, hogy ez lehet a baj. Kösz és gratula.
Névtelen üzenete…
szia Gyuri!
Mennyire vált be ez a láncos megoldás. Érdemes összerakni egy ilyet? Legnagyobb hasznát elméletben én a Dráván látom, ahol lassíthat és irányban is tarthat egyszerre. Tényleg működik?
Tóth Gyuri üzenete…
Túl sok tapasztalatom nincs, mert a hét méteres póráz kevésnek bizonyult még a Dráván is, és még nem használtam azóta. Lényeg. A súlya sokat számít, mert vagy alig fog, vagy megállít, és különböző sodrásokban ez még változik is. Lehet játszadozni.Igazából valami súly kell, ami némileg rugalmas, de nem akad el mindenben. ennyi, ezért volt a zsugorcső, de kicsit merev és rohadt drága.
Névtelen üzenete…
láttam a neten ilyen nyitóernyő szerű kreálmányt, ami szintén arra szolgál , hogy irányba tartsa csorgásnál a kajakot. ugyanúgy futószáron kell rögzíteni, mint a főhorgonyt, és csorgásnál ott tudod beállítani, hogy mennyire tartson ellent.

(szerintem ezek nem váltják be a hozzá fűzött reményt a befektetett pénz vagy idővel arányba állítva, az evezővel sokszor elég korrigálni)
Tóth Gyuri üzenete…
Szerintem az a tengerre való, ahol a szél és a hullámok nagy problémát jelenthetnek, és nem tudsz a mélység és akadók miatt magad alatt húzni semmit. Ott lassítja, vagy irányítja a sodródást.
Laczkó Gábor üzenete…
Sziasztok

Én is a lánc súlyára vagyok kíváncsi. Én a Tiszán szeretném használni áradásban.
Mit javasoltok?

Köszönöm
Gábor
Tóth Gyuri üzenete…
Szia Gábor,

Nem nagyon méregettem, max 1-2 kg, mint egy kis horgony. Nem tudom áradásban jó ötlet-e?! Elakadhat, és ha rögzítve van kellemetlen következményei lehetnek. Nem tudom.

Üdv.
termimasszázs üzenete…
Szia Gyuri

Kösönöm a tanácsot, megfogadom. Idő közben más is felhívta rá a figyelmem.

Népszerű bejegyzések