Készségek

Mindenek előtt a felszereléssel kapcsolatban a három legfontosabb szempont: 
- NE VÁSÁROLJ semmit addig, míg a használat, gyakorlat közben bebizonyosodik, hogy szükséged van rá. Rengeteg pénzt és időt fogsz így megspórolni, és ezek segítségével többet horgászhatsz kajakból. Tehát ne csábulj el a kajakos oldalak, webshopok nézegetése közben, ezek helyett is horgássz inkább, vagy a következő túrádra készülj. 
- Vásárlás előtt nézz körül a HASZNÁLT piacon. Sokkal olcsóbban juthatsz hozzá a keresett termékhez a fogyasztói őrület farvizén, és így végső soron a halaknak is jót teszel azzal, ha egy tárgynak van újabb élete, és nem növeli a szeméthalmazt, amibe szép lassan belefulladunk.
- JAVÍTSD a felszerelésed amíg lehet. A tárgyak értéke minden használattal nő. Az együtt töltött idő és a közös élmények különös bevonattal látják el horgász eszközeidet. Boldogságot okoznak minden egyes alkalommal, amikor a kezedbe veszed őket. Ezzel is jót teszel a halaknak.


A KAJAKOM: Jelenleg egy Jackson Coosa Elite-tel szeletelem a habokat. Tudatlanul - vagy inkább nagyon is tudatosan, de tapasztalatok nélkül - egy Wilderness Tarpon 140 volt az első választásom. Fontosnak véltem az iránytartást és sebességet, mivel elsősorban a Drávára, a Dunára szántam a hajót. Ezért a hosszú kajak, kormánylapáttal. Aztán megjelent a Coosa, amit a gyártó reklámja szerint kifejezetten folyóvízre terveztek, és nem tudtam ellenállni - még mindig tudatlanul. (Akkoriban megtehettem.) Nagyon fontos lenne KIPRÓBÁLNI kajakokat vásárlás előtt. (Az is előfordulhat, és nem szégyen, hogy rájössz, ez nem is neked való. Mennyivel jobb előre tudni, mint töredékéért eladni az új kajakot.) Nekem, mivel legalább két nagyon különböző kajakban eveztem, van némi rálátásom arra, hogy NINCS UNIVERZÁLIS KAJAK. A választást nagyban meghatározza, hogy hol és hogyan fogod használni a hajót elsősorban.
A Coosa előnyei. Méreténél és súlyánál fogva viszonylag könnyen teszem fel az autó tetejére, és mozgatom amikor szükséges. A Tarponnál már kínlódtam. (Ez látszólag nem lényeges, de ezzel kezdődik és végződik a nap.) Nagy nyílásainak köszönhetően a több napos túrák felszerelését könnyen benyeli a test. Rövid - fordulékony, ami nagy előny part melletti csorgás közben behajló ágak, kövezések elől menekülve. A Tarponnal ellentétben evezés közben száraz a láb alatti rész a "cockpit". Kifejezetten jó a magas ülésállásból horgászni, kényelmes minden szempontból. Az állítható lábtámasz zavartalanná teszi az evezést.
A Coosa hátrányai. Nagy erőfeszítéssel sem képes túl nagy sebességre. Felfelé evezve a folyón tapasztalt evezősnek is becsületére válik a haladás, a sodorvonal kerülésével is. (Legutóbb 6 folyamkilométert tettem meg 3 órás folyamatos evezéssel, a nyelvem kilógott.) Szitál az eleje, iránytartása nem az igazi, rendszeresen rá kell segíteni valamelyik oldalon megtörve az evezés ritmusát, különösen kellemetlen időjárási viszonyok közt. (Szél, hullámzás) Minden evezés után több vizet találok a testében, mint a Tarponéban volt. Ezt én a nem teljesen vízzáró szegecseknek tudom be, amikkel a fogantyúkat, szemeket és egyéb kiegészítőket rögzítették a kajakon. (Minden testben lecsapódik némi pára evezés közben, a mennyiség az időjárási körülményektől is függ, de ez nem számottevő.)
Manapság igyekeznek a horgászatra szánt kajakokon kerülni minden olyan tartozékot, amelyekben a horog elakadhat és nehezen szabadítható ki különösen távol a parttól és messze az üléstől. A Coosa  gumirögzítői és fogantyúi még nem ezt a vonalat képviselik. 
Nekem soha nem hiányzott eddig, hogy állva horgásszak, és bár a reklámokban a kajakom alkalmas erre, eléggé könnyű az egyensúlyt elveszíteni, ha ez nem is jár feltétlenül úszással. Felállni mindenesetre egyszerű az erre szolgáló, tartozék hevederrel.

Upgrade:  Közben volt egy Feelfree Lure 10 horgász kajakom, amiről itt írtam részletesen.Upgrade:  "Már másfél éve egy Old Town Next a horgászós kajakom. Se nem igazán horgász, se nem igazán kajak, de úgy érzem megtaláltam a rám szabott hajót. Peca és túra, (általában együtt) számomra a Dráva. Könnyű pergetés csorogva domolykóra, balinra. Puritán eszköztár, bot, orsó, műcsali. A ládám a mentőmellényem, forgókapcsokkal, ollóval, ércsipesszel. Ehhez nincs szükség bottartókra, radarra, és még ki tudja mire, és minek a felszerelésére. (Manapság a legtöbb horgászkajak olyan már, mint egy hadihajó!) A kajak könnyű, üléssel 27 kg, de még ez is tud sok lenni a nap végén. Gyors, egészen, szokásos túránkon most először veszem fel a versenyt a két evezős hajtotta kenukkal. A megszokott kényelmes ülésről sem kellett lemondanom, esetleg a magasan ülés hiányzik. Elegendő a tárolóhely túrázáshoz. Ennyi. Az ülés állítható előre-hátra és a lábtámasz is. Az ülés hátoldalán kis tárolóhely, ennyi a luxus."


Nincsenek megjegyzések :