Hogyan válasszunk kajakot 2 - szempontok

A kajakos horgász először is mobil szeretne lenni. Könnyen mozgatni a hajóját, feltenni az autó tetejére, vízre szállni bárhol. Ehhez minél könnyebb és kisebb kajakra van szükség. Aztán szeretne egy-két napot eltölteni vízen, hódolni szenvedélyének, és akkor terhelhető hajóra lesz szüksége a sátor, hálózsák, ruha, élelem, horgászfelszerelés szállításához, valamint elegendő tároló helyre. Szeretné gyorsan elérni célját evezve egy fürge kajakkal, de az legyen stabil, pergetéshez fel lehessen állni akár. Sokáig folytathatnám, de ennyi is elég ahhoz, hogy bátran kijelentsem, ilyen kajak nincs és nem is lesz. Meg kell hoznunk a szükséges kompromisszumokat választásunkkor.

(Forrás Wilderness System Fórum)

Egy korábbi bejegyzésben már írtam az az én szempotjaimról, ami alapján döntöttem, de most általánosságban néhány egyszerű ismeret. A horgászatban az un. sit-on-top kajakok terjedtek el leginkább. Ezek elég stabilak és viszonylag szabad mozgást engednek a hajóban: lehet horgászni oldalra fordulva lábat vízbe lógatva, felállva némelyikben teljes biztonságban. A kajakba kerülő víz egyből távozik a test lyukain keresztül (amennyiben nem dugózzuk le), így a becsapódó hullámokkal nincs dolgunk, és az esetleges borulásnál is csak visszafordítjuk a testet és már mehetünk is (visszamászni sem ördöngösség).
 


Persze horgásznak sit-inside, azaz beülős, hagyományos kajakból is, és felfújhatóból is. Akinek van már valamilyen semmiképp nem szeretném vásárlásra buzdítani. Eredetileg nem is készültek horgász kajakok, hanem különböző kiegészítőkkel szerelték fel (pl. bottartó, horgony) az egyéb kereskedelmi forgalomban kapható vízíjárműveket. Aztán a gyártók megszagolták az üzletet, és ráugrottak a témára. Először maguk szerelték fel a kajakokat horgászatra készre, napjainkban pedig kifejezetten horgászatra fejlesztik azokat. 


Tulajdonságok, szempontok. 
A kajak formája. A keskeny kajak gyors, a széles stabil, és kényelmesebb. A hosszú iránytartó, jobban terhelhető, rövid könnyen manőverezhető. Ennél persze bonyolultabb, de valahogy ezek arányából állnak össze kajakunk legfontosabb menet-tulajdonságai. Számít még a test keresztmetszetének alakja, de a stabilitás miatt ez általában lapos lekerekített a horgász kategóriában, az iránytartást segítő alakzatokkal (mélyedések, kiemelkedések)
A horgászat helye. Amennyiben sokat kell evezni a horgászhelyhez a hosszú keskeny kajakok alkalmasabbak. A rövid könnyű kajakok mobilabbak, és jól lehet velük manőverezni kisebb tavakon és folyókon. Bárhogy is nézzük, egy horgásznak szüksége van arra, hogy hajója alapból stabil legyen, így félelem és erőlködés nélkül forgolódhat, esetleg fel is állhat a helyzet kívánalmai szerint.
A kajak anyaga. Általában műanyag a hajók anyaga, olyan, amelyiktől szinte törhetetlen a test.  Ha valmilyen tulajdonságon javítani szeretnének, pl. könnyebbé tenni a kajakot, kompozit anyagokat is használnak (karbon, üvegszál, kevlár hozzáadásával), amik erősen drágító tényezők.
Tárolás. Van-e elegendő hely azoknak a dolgoknak, amiket magunkkal szeretnénk vinni a fedélzeten illetve a kajak belsejében? Rendelkezik-e száraz tároló rekeszekkel, megfelelő méretű nyílásokkal? Biztonságba tudhatjuk-e mobilunkat, az autókulcsot? Jól végig kell gondolni mit szoktunk magunkkal vinni, amikor horgászunk. Elfér? Még egy apróság. Tudjuk-e rögzíteni a dolgainkat? Én veszítettem már el ezt azt, és felértékelődtek bizonyos gumik és fülek, amiket korábban feleslegesnek tartottam.
Felszereltség. A legtöbb horgász kajakot már a gyártók felszerelik bizonyos  hasznos(nak tartott) kiegészítőkkel, pl. bottartó, kényelmes ülés. További szerelésekhez előkészítéseket lehet találni pl. halradarhoz, kormányhoz. Fontos megvizsgálni ezeket, hogy megfelel-e az igényünknek.
Kormány. Hosszú úton, szeles időben, csorgásnál nagyon hasznos lehet, jelentős energiát lehet vele megtakarítani.
A kajak súlya. Rendkívül fontos tényező, ha gyakran kell az autó tetejére szállításhoz felemelni a kajakot. Sajnos bizonyos korábban tárgyalt feltételek (pl. tároló kapacitás) növelni fogják a hajó súlyát. Meg kell találnunk a számunkra elviselhető optimumot.
A kajak színe. Az ember elsőre biztos valami rejtőzködő színt választana horgászathoz. Mégis, ha tengeren vagy forgalmas vízen, kikötőben is fogjuk használni kajakunkat alkalmasabb lehet egy jól látható rikító hajótest, ami a halakat nagyon nem fogja zavarni, de testi épségünknek jól jöhet.
Ár. Nem szabad az árakat összehasonlítani úgy, hogy nem ismerjük a mögötte lévő tartalmat. A végén úgyis a pénztárcánk dönt.
Extrák. Vannak kétszemélyes, pedállal felszerelt, elektromos motorral hajtott, vitorlás kajakok, de gondolom a képzeletünk sem szabhat határt. Mit ki nem találnak?!

(Forrás Yakass)
(Forrás Yakass)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések