Újra a fedélzeten

Az egy hetes balatoni családi nyaralás Szigligeten alkalmasnak látszott némi kajakos szórakozásra is. Három hajnal lett belőle. A kikötőtől ötszáz méterre volt a szállásunk, így az össze és felszerelt kajakot csak levontattam és irány a tenger. Gyönyörűen giccses napfelkelték háttérben a Badacsonnyal. Méltó díszlet az újrakezdéshez.


katt a címre


Természetesen a horgászbotok mögöttem várakoztak. A műcsalik alattam. Kipróbáltam a Jackson Coosa-t. Balatoni balinok, olvastam a naptáramban, a nyaraláson feladatai rovatban. Eleveztem a naponta látogatott strand előtt, és már hallottam -láttam, ahogy kergetik az aprónépet. Kicsit zavarban ültem, bottal a kezemben ezen a nagy vízen. A nád előtti keszegezés, pontyozás után, amit korábban kajakból próbálgattam, hirtelen nem is tudtam, hova dobjak.



Nagyon aktív rablások körülöttem. A nádas előtt, beljebb és a nyílt vízen is robbanások a hajnali derengésben (jól hangzik, de már elég világos volt, a nap még nem kelt fel.) A folyón, apróbb vizeken sejteni, tudni merre tanyáznak, de itt.... Persze valahol a rablás közelében. Dobáltam, dobáltam, cserélgettem a műcsalikat, dobáltam, eveztem, dobáltam, cseréltem.


Feltámadt a szél, nem szegte a balinok harapós kedvét, az enyémet sem, bár elszántságom csökkent, teljesen belemerültem a tájba, tudatlan madár módjára, és csak ringtam, ringtam, ahogy korábban álmodtam.



Hal végül nem akadt. A következő napokon sem. Sőt a többi reggelen már rablás is alig. Csalódott mégsem voltam. Terveztem, felhívom Gampel Istvánt, a keszthelyi horgászboltost és botépítő mestert, vagy fordítva, de mindenképp készséges és hozzám a fajtámhoz közelálló kereső horgászt (mondanám barát), mondja meg a tuttit, de a száma nem volt nálam. Nem volt ennyire fontos. Persze az adrenalin szökkenése rávágásnál semmihez sem fogható, de széles mosollyal szálltam ki minden alkalommal hét óra körül a kajakból, amikor a nyaralók nagy része még mélyen álmában, és megint lemaradt valamiről. A helyi vagy rendszeresen itt üdülő öregek tudtak kezdeni valamit az időponttal, kihasználva hogy a strand hét előtt nyitva és ingyenes, és üres, és nyugodt a táj, mintha nem is a Balaton és a legforróbb júliusi zsezsgés lenne, és úszkáltak önfeledten.  Meg persze horgászok, de csak a legelszántabb fajta. A család is csak ébredezett. Szinte észre sem vették, hogy megint átléptem a határt.




Az utolsó (előtti) reggelen feleveztem a Tapolca patakba. Hajdanán pisztrángot is lehetett erre fogni, az áramlás megindult, amióta a bányában nem folyik el a karsztvíz, gyönyörű áttetsző. Az időm sajnos most kevés volt, horgászathoz a motiváció is.



Balaton. Főszezon. Ahogy elhagytam a partot, sikerült magam mögött hagyni a  zajongást. Igaz hajnal volt. Nappal a víz is forgalmasabb, de elég nagy még. Saját bőrömön is megtapasztalhattam, mennyire tarthatatlan a Balatonon a viharjelzésekkel felállított korlát. Olyan gyakorlatilag nincs, hogy valamilyen jelzés ne lenne. Állítólag a tragikus budapesti augusztus 20.-a óta van ez az áldatlan helyzet. Aki nem idevalósiként horgászatra adja a fejét, amúgy sincs könnyű helyzetben. A vége felé a viharjelzés volt az első, amit néztem, nehogy a parton derüljön ki, hogy nem szállhatok vízre.

Megjegyzések

Korvin ST üzenete…
Na véééégre. Pár naponként benéztem, hogy hátha találok vmi mozgást..

Örülök, hogy meggyógyultál. Jó volt olvasni az írásod és nézni a képeket. Ritka szép a Balaton.

Amúgy pont így vagyok én is a nagy vizeken. Teli van élettel, de hova dobjam a csalit? A Dunán még keresem a helyem, de a Balatonon a nádas a válasz nekem. Alig várom már, hogy ismét bevehessem magam a nádöblökbe.

A legjobbakat!
Tóth Gyuri üzenete…
A nádas természetesen. Ott próbálkoztam leginkább, az egy fogódzó, de mindenhol raboltak, ameddig a szem ellátott. A szél sodort befelé 100m, 200m, ... és semmivel nem látszott esélytelenebbnek. És ugyanannyira az volt.

Kösz a jó kívánságokat.
Névtelen üzenete…
Na végre! :-)
Tóth Gyuri üzenete…
Remélem a történések vérkeringésébe is lassan visszaszivárgok. (Nem mérgezve azt)
Névtelen üzenete…
Örülök, hogy újra vízen...

Népszerű bejegyzések