Lapát - evezés

Kiválasztottuk a kajakot, és egyből felmerül a következő kérdés: és milyen legyen a evező? (Amit lapátnak kell hívni hivatalosan a sportolók körében: lapát és nem evező, hajó és nem csónak. Wow. Nekünk mindegy csak értsük miről van szó.) Legyinthetnénk egyet, hogy evezni bármivel lehet, de ugyanolyan áron, kis odafigyeléssel sokféle méretű, formájú, anyagú vagy egy kicsit nagyobb ráfordítással sokkal kedvezőbb tulajdonságú lapátot vehetünk, ami a kereséssel töltött időt meghálálja a hosszú használat során.

tovább >>


Méret - anyag - balos - jobbos - egyéb. Nem szeretnék belebonyolódni hosszú magyarázatokba, amikor a méret kiválasztásának irodalma van. Egy könnyen érthető leírás a vízvonal honlapján. Segítséget nyújthat az angolul tudóknak egy nagy lapát gyártó, a Werner útmutatója a lapát kiválasztásához.



Egy - két dolgot említenék, ami szerintem fontos. Mindenképp szétszedhető lapátot vásároljunk, amelynél a tollak egymáshoz viszonyított helyzetét tudjuk állítani. A szállításnál, tárolásnál ez óriási előny, használat közben nem hátrány. Ha megengedhetjük legyen könnyű és tartós anyagból. A kajaknál ne legyen drágább. Fontos, hogy legyen a lapáton a lecsorgó vizet elvezető gyűrű. Az evezésnél a lapátra került víz így nem csorog a kezünkre (néha hónaljig). Hidegben, télen nem mindegy. A szétszedhető lapátoknál ez utólag pótolható.


Egy nélkülözhetetlen kiegészítő. A kajakos lapát nélkül tehetetlen, kiszolgáltatott, "halálra van ítélve". Nem mondom, hogy legyen nálunk tartalék evező, talán nincsenek akkora vizek a Balaton kivételével, ahol végzetes bajba kerülhetünk, ha elveszítjük a lapátunkat, és nem vagyunk akkora erőben sem, hogy eltörjük. A minimum óvatosság a lapát "póráz", amivel kajakunkhoz rögzíthetjük, és megőrizzük, ha kiesik a kezünkből, vagy pl. fárasztásnál leesik a kajakról.


Végül az evezésről. Egy nagyon jó oktató rajzfilm. Kajak suli a tengerikajak.hu -ról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések